Hidrosol, Hidrolat veya Bitki Suyu

Hidrosol, Hidrolat veya Bitki Suyu

Hidrosoller bazen hidrolatlar, damıtılmış sular veya çiçek suları olarak adlandırılır.

Mümkün olduğunca basit bir şekilde açıklamak gerekirse, hidrosol, lavanta gibi buharla damıtılan veya suyla damıtılan bitkisel materyalden sonra meydana çıkan aromatik sudur.

Hydrosols: The Next Aromatherapy kitabının yazarı Suzanne Catty, şu tanımı önermektedir: "Hidrosoller, aromaterapi amaçlı bitki materyalinin buhar veya hidrodistilasyon işlemi sırasında üretilen yoğuşma suyudur".

Bazen bitkiler, sırf  hidrosol üretimi için özel olarak damıtılabilir. Bu durumda uçucu yağ ayrıştırılmayacağı ve hidrosol içinde kalacağından,oldukça yoğun aroma ve terapötik faydaya sahip hidrosoller eldesi ile sonuçlanabilir. Ancak hidrosollerin üretiminin büyük çoğunluğu, uçucu yağın damıtılmasının bir sonucu olarak üretilir.

Damıtma işlemi sırasında; kullanılan bitki materyali, uygun basınç ve sıcaklığa maruz kaldığında, bünyesinde bulunan ve suda çözünen fitokimyasallar buharla beraber sürüklenir. Soğutma kolonundan soğuyan buhar, yoğunlaşarak toplama kabına döküldüğünde (yoğunluk farkından ötürü) uçucu yağ üstte, hidrosol altta olacak şekilde ayrışır. 

aromatik ve terapötik bileşikler i hidrosolü verir.

Uçucu yağlar bitkinin saf özü olup, son derece konsantre ürünlerdir. Hidrosoller ise, içeriğinde bir miktar uçucu yağ içeren daha hafif bitkisel üründür. Cilde uygulamadan önce seyreltilmesi gereken uçucu yağların aksine, hidrosoller esansiyel yağ muadillerine göre çok daha yumuşaktır ve genellikle seyreltmeden doğrudan cilt üzerinde kullanılabilir.

Doğal kokular, losyonlar, kremler, yüz tonerleri ve diğer cilt bakım ürünleri yapımında su yerine hidrosoller kullanılabilir.

Ayrıca banyoya eklenebilir ve tek başlarına hafif kolonya veya vücut spreyi olarak kullanılabilirler.

En yaygın kullanılan hidrosollere, Gül, lavanta, papatya, defne hidrosollerini örnek verebiliriz. 

Roze Natura Hidrosollerimizin tamamı katkısız ve doğaldır.

Dikkat edilmeli;

Bazen uçucu yağlarla basitçe karıştırılan su, çiçek suları olarak satılır veya hidrosoller olarak yanlış bir şekilde sınıflandırılır. Satın aldığınız şeyin burada tanımlandığı gibi gerçek bir hidrosol olduğundan emin olmak için satıcılardan sattıkları hidrosoller hakkında ayrıntılı bilgi istemek her zaman akıllıca olacaktır.